1Byte Systems

Rozdział 7 · Przewodnik · 1B Note

Udostępnianie i przestrzenie zespołów

Twoja przestrzeń osobista należy tylko do ciebie. Aby pracować z innymi, utwórz przestrzeń zespołu: wszyscy w niej czytają i edytują jej strony, nadal z szyfrowaniem end-to-end.

Tworzenie przestrzeni zespołu

  1. Na pasku bocznym naciśnij + obok Zespoły, aby otworzyć okno Nowy zespół lub dołącz.
  2. W sekcji Utwórz przestrzeń zespołu wpisz nazwę i naciśnij Utwórz.
  3. Przestrzeń pojawi się w sekcji Zespoły. Dodawaj do niej strony jak wszędzie indziej albo przenieś stronę ze swojej przestrzeni opcją Przenieś do.
Nowy zespół lub dołączenie: utwórz przestrzeń albo dołącz do istniejącej.
Nowy zespół lub dołączenie: utwórz przestrzeń albo dołącz do istniejącej.

Zapraszanie osób

Otwórz stronę zespołu i naciśnij Udostępnij. Wpisz @nazwę_użytkownika danej osoby, wybierz jej rolę i naciśnij Zaproś: zaproszenie trafi do jej sekcji Skrzynka.

Dla kogoś, kto jeszcze nie korzysta z 1B Note, użyj opcji Kopiuj link z zaproszeniem: link wygasa po 7 dniach. Członkowie i zaproszenia… pokazuje członków, oczekujące zaproszenia i prośby o dołączenie.

Swoją @nazwę_użytkownika ustawisz w Ustawienia › Konto › Nazwa użytkownika. Inni mogą cię znaleźć tylko po dokładnej nazwie użytkownika.

Role

Właściciel: pełna kontrola, łącznie z usunięciem przestrzeni. Administrator: zaprasza osoby, zmienia role i udostępnia strony. Edytor: tworzy, edytuje i usuwa strony. Komentujący: czyta i komentuje. Czytelnik: tylko odczyt.

Usunięcie kogoś (Usuń i zmień klucze) zmienia klucze przestrzeni: to, co zostanie napisane później, będzie dla tej osoby nieczytelne.

Udostępnianie pojedynczej strony

W oknie Udostępnij możesz dać gościowi dostęp do jednej strony i jej podstron z uprawnieniem Może wyświetlać, Może komentować lub Może edytować. Gość widzi ją w sekcji Udostępnione mi i nie widzi niczego innego z przestrzeni.

Stron z przestrzeni osobistej nie można udostępniać bezpośrednio: Przenieś do zespołu… najpierw przenosi je do zespołu.

Udostępnianie: zaproś przez @nazwę_użytkownika i wybierz rolę.
Udostępnianie: zaproś przez @nazwę_użytkownika i wybierz rolę.

Dołączanie do zespołu

Jeśli ktoś cię zaprosił, otwórz link albo w oknie Nowy zespół lub dołącz wklej go w sekcji Dołącz do zespołu (lub wpisz podyktowany krótki kod) i naciśnij Znajdź zaproszenie. Jeśli nie masz jeszcze konta, 1B Note utworzy je w tym momencie.

Numery bezpieczeństwa

Aby mieć pewność, że nikt nie pośredniczy, porównaj numery bezpieczeństwa z drugą osobą osobiście lub podczas rozmowy: Ustawienia › Prywatność i bezpieczeństwo › Porównaj kody, a potem Oznacz jako zweryfikowane. Jeśli czyjś klucz się zmieni, 1B Note ostrzeże cię, zanim ta osoba dostanie dostęp do czegoś nowego.

Napisany dla 1B Note 0.9 na Windows i Linux, z uwagami o 1B Note na Androida. Prawdziwe zrzuty ekranu z przykładowymi danymi.