1Byte Systems

Rozdział 6 · Przewodnik po 1B Talk

Osoby, zaproszenia i kilka firm

Wejść mogą tylko osoby z zaproszeniem. Zapraszają administratorzy; każdy może dodać swój drugi komputer.

Zaproś współpracownika

Kod i link działają tylko raz i wygasają. Bez nich nikt nie dołączy. Oczekujące kody są wymienione w Ustawienia › Firmy i kotwice, gdzie możesz użyć opcji Anuluj kod.

  1. Kliknij Dodaj osobę na dole listy kanałów (lub w widoku Osoby).
  2. Wypełnij pole Imię osoby, wybierz pozycję Rola (Członek lub Administrator) i ustaw, jak długo zaproszenie jest ważne (pole: Ważny przez).
  3. Kliknij Utwórz zaproszenie. Wyślij Link z zaproszeniem przez WhatsApp lub e-mail przyciskami, pozwól zeskanować kod QR albo podaj kod.
  4. Osoba instaluje 1B Talk, otwiera link (lub wpisuje kod) i już jest w firmie.
Dodawanie osoby: link, kod QR i kod, które działają tylko raz.
Dodawanie osoby: link, kod QR i kod, które działają tylko raz.

Dodaj swój inny komputer

W Ustawienia › Ogólne opcja Dodaj inne moje urządzenie › Dodaj… pokazuje kod QR i link. Otwórz go na drugim komputerze, a wejdzie jako ty, z twoimi rozmowami. Zostaw ten komputer włączony przez chwilę, aby rozmowy dotarły na nowy.

Osoby, urządzenia i usuwanie kogoś

Widok Osoby pokazuje wszystkich w firmie z ich rolą i informacją, czy są online. Administrator może użyć opcji Usuń z firmy: ta osoba od razu przestaje otrzymywać wiadomości na wszystkich swoich urządzeniach, a to, co napisała, zostaje. Jeśli ktoś przez pomyłkę dołączył dwa razy, opcja Duplikat? Popraw połączy oba konta.

W Ustawienia › Firmy i kotwice widać sekcję Urządzenia firmy; opcja Usuń urządzenie odłącza zgubiony lub stary komputer.

Osoby: wszyscy w firmie, z rolami i AI.
Osoby: wszyscy w firmie, z rolami i AI.

Kilka firm

Dzięki opcji Dołącz do innej firmy możesz należeć do kilku firm w tym samym programie; ich ikony pojawiają się u góry paska po lewej. Każda firma pozostaje całkowicie oddzielna: własna kotwica, własne osoby i własna AI. Nikt w jednej firmie nie widzi niczego z drugiej.

Przycisk Opuść obok firmy w Ustawienia › Firmy i kotwice usuwa ją tylko z tego komputera; firma i jej wiadomości pozostają bez zmian.

Dla 1B Talk 0.3.10 w systemach Windows i Linux.